ДОБРИТЕ ЛЕКАРИ СА ЧАСТ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ НИ КАПИТАЛ

„За връщането и укрепването на доверието трябва да участваме всички, защото добрите лекари са част от националния ни капитал. В последните години част от тях избират други европейски страни поради по-добрите условия за работа и развитие на медицинските кадри там. Много от тях обаче се връщат и носят добрия опит в областта, в която най-силно личи разликата между нашите медицински специалисти и колегите им на Запад - отношението към страдащия човек, потърсил при тях надежда за излекуване, подкрепа и човешко внимание".

Това е откъс от новото издание на алманаха „Лекарите, на които вярваме", което бе представено на национална церемония, на 4 юли т.г. в столичния ресторант „ The View". Алманахът включва 466 специалисти от различни области на медицината и фармацията. Те са поставени в благородната класация не само заради професионализма им, но и защото са спечелили с човешка съпричастност вниманието и доверието на своите пациенти. Отразени са предложенията до пролетта на 2018 г. Сред номинираните са и болници, които са дали новини за въведени от тях иновации. Между избраните за награди от читателите за първи път има и магистър-фармацевти. Тази година, наред с отношението на пациентите към лекарите и на лекарите към пациентите, се е очертал и друг основен проблем на здравната система, обяви в началото на церемонията г-жа Венелина Гочева. Според нея за първи път въпрос номер едно е „Къде отиват моите здравни осигуровки". На второ място е темата за харчовете на болниците.

Топли думи към отличените отправи председателят на парламента г-жа Цвета Караянчева. Тя изтъкна, че българските лекари са специалисти на световно ниво, че са не само лечители, а и изповедници, медици, които заслужават доверие. „Имам една любима фраза - заяви г-жа Караянчева. - Няма незаменими хора, но има незабравими хора".Такива личности са родните медици.

Министърът на здравеопазването г-н Кирил Ананиев сърдечно приветства наградените лекари. „Класирането не се извършва от институции, а от всички нас - българските граждани" - подчерта той, изразявайки своята убеденост, че за медика много важна част от живота му е благодарността на пациентите. Според здравния министър пред всеки от нас възникват предизвикателства, но „когато всеки един си свърши своята задача, заедно ще направим нещо по-добро, което е съществено за развитието на нашата здравна система, за подобряване лечението и здравеопазването на българските граждани". Г-н Ананиев поздрави и екипа на 24-часа, превърнал днешната церемония в традиция, като пожела тази вълнуваща инициатива да се осъществява и през следващите години. Нали, от Хипократово време досега е в сила принципът: „Доверието към лекаря е неизменна част от лечебния процес".

 


Content
LivedaMed2000